Hình ảnh hoạt động

Liên kết website


Trang nhất » Tin Tức » Tổ ngoại ngữ

ĐỀ THI VÀ ĐÁP ÁN HỌC SINH GIỎI LỚP 11 NĂM 2010-2011


 SỞ GD & ĐT            KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 12 THPT
QUẢNG BÌNH                                                    NĂM HỌC 2010 - 2011
                                                                    Môn thi: TIẾNG ANH - Vòng I  
ĐỀ THI CHÍNH THỨC                                  (Khóa ngày 26 tháng 10 năm 2010)                                 

SỐ BÁO DANH:
      Thời gian làm bài: 180 phút (không kể thời gian giao đề)
                    
                       Lưu ý: Thí sinh làm bài vào tờ giấy thi

 
 
 
 
 

SECTION ONE: LISTENING

Part 1. Listen to the recording and write down the essential details of what you have heard. You will hear the recording twice. (10,0 ms)

1. People in American cities have depended on farmers in rural areas to grow ……....and vegetables.
2. Sean Conroe and Amber Banks wanted to start a farm in the ….………of Seattle, Washington.
3. “So we see unused ………..… as a great place to grow food that will make it more accessible for
    people.”
4. Sean Conroe created a website to get volunteers and ……………….
5. Twenty volunteers worked for six weekends to turn the grassy …………… into a farm.
6. “We have spinach, onions, radish, lettuce and chard that's all ready to be harvested right now.”   
    There are also carrots, green ……………, peas, beans and turnips.
7. Bridget Barni does not have much gardening ……………….
8. One of the ……………. of the urban farm is to show city people the joys of growing food.
9. Seattle has declared two thousand ten “The Year of ………………Agriculture.” 
10. The City Council is now considering changing those ………………..

Part 2. Listen to the recording and choose the best answer for each question (A, B, C or D) You will hear the recording twice. (5,0 ms)

11. How long is Jelena visiting the United States?
A. 5 months                B. 9 months                 C. 59 weeks                D. 9 weeks
12. What can we find when we visit the Smithsonian museums?
A. old buildings                                              B. only dinosaur bones
C. only the Hope diamond                             D. everything
13. Which is the country’s oldest museum?
A. Smithsonian           B. James Polk              C. South Carolina       D. Charleston
14. What is the cup used by the first president made of?
A. gold                        B. silver                       C. copper                     D. glass
15. How many museums are there in the United States?
A. 17,500                    B. 70,500                    C. 7,900                      D. 70,900
SECTION TWO: PHONETICS
Part 1. Pick up the word whose underlined part is pronounced differently from the others in each group. (3,0 ms)
16.       A. food                                   B. flood                       C. foot                         D. roof           
17.       A. stopped                              B. watched                  C. washed                               D. wanted
18.       A. picture                    B. future                      C. return                      D. question
Part 2. Choose the word whose main stress is placed differently from the others. (2,0 ms)
19.     A. significant              B. fashionable             C. convenient              D. traditional
20.     A. settle                       B. protect                    C. relate                       D. compose
SECTION THREE: GRAMMAR AND VOCABULARY
Part 1. Choose the word or phrase which best completes each sentence. (15,0 ms)
21. “What do you think of his presence here?” - “The longer he stays, …………… I dislike him.”
            A. the most                 B. the very more         C. much more              D. the more
22. “Mum, I’ve got 600 on the TOEFL test.” -  “ ……..…………”
            A. Good way              B. You are right          C. Oh, hard luck         D. Good job
23. The dentist told me …….……. more careful when I brush my teeth.
            A. being                      B. to be                       C. be                            D. have been
24. The little girl wouldn’t go into the sea ................... her father went too.
            A. except                     B. but                          C. also                         D. unless
25. “Have you read his new book?” -  “Yes, it’s ……..……. interesting than his first four books”
            A. the most                             B. very much               C. much more              D. the more
26. When the electricity failed, he……………….a match to find the candles.
            A. rubbed                    B. scratched                C. struck                      D. started
27. Comets are rarely bright enough to be seen with ………….…..….
            A. nake eye                 B. the nake eye           C. naked eye               D. the naked eye
28. “The fund-raising concert was a success” - “Yes. Mr. Smith gave 100.000 dongs and …………”
            A. so did I                   B. I did so                   C. I did give too         D. I also did give
29. “What’s your proposal?” - “I propose that the meeting ………………”
            A. is postponing          B. be postponed          C. to be postponed     D. postpones
30. Mr. and Mrs. Browns are always ………….…. with each other
            A. annoying                B. arguing                   C. discussing               D. shouting
31. “Did you finish the test?” -  “Yes, but I ……………. better if I had had more time”.
            A. could do                 B. could have done     C. should do               D. should be doing
32. “Who is the new teacher?” - “He’s the man …………….to Ms. Mai now.”
            A. which is talking      B. that talks                 C. talk                         D. talking
33. Fortunately the machine was not……..……….when it caught in fire.
            A. in use                      B. in progress             C. in order                   D. in ruins
34. Having .................... the table, Ms. Robert called the family for dinner.
            A. laid                         B. spread                     C. ordered                   D. completed
35. Charles Dickens devoted most of his time…….………. novels.
            A. to having written    B. to write                   C. to writing                D. to have written
Part 2. Fill in each of the blanks with ONE suitable preposition. (5,0 ms)
36. We are very grateful………………..our teacher.
37. Our country is rich …..…….....…. natural resources.
38. He is sad ……….…..…his son’s laziness.
39. Are you acquainted…….…….……this man?
40. Parents are responsible……..…………educating their children.
Part 3. Put the verbs given in brackets into the appropriate tenses or forms. (5,0 ms)
41. Sorry I don’t mean (step)……….….…on your foot.
42. His greatest ambition is (choose)….……...….. to take part in the Olympics.
43. If Linda hadn’t stayed up late last night, she (not be)……..….….. tired now.
44. “How about your holiday?” - “It was all right, but I’d rather (go) …….…..…to Moscow.”
45. It’s essential that she (arrive)…………... before  6 o’clock.
Part 4. Supply the correct forms of the words in brackets. (10,0 ms)
46. ThuyLinh is a ………....…. artist.                                                                        (PROMISE)
47. How much does .................. of this club cost?                                                     (MEMBER)
48. Will you please give us some ..................... explanation?                                     (FAR)
49. She has spent many ....................... nights examining the question.                     (SLEEP)
50. These shoes look quite smart, but they are terribly ………………..                    (COMFORT)
51. I had only a day to visit all the tourist …………….                                            (ATTRACT)
52. You can not imagine how …………. the area was damaged by the flood.         (SERIOUS)
53. A man was being questioned in connection with his girl friend’s ………….      (APPEAR)
54. ………… year is the time it takes for the earth to go round the sun, just over 365 days.
(SUN)
55. I stayed with them during my holiday last year and their ………….made me feel like at home.                                                                                                                                   (FRIEND)  

SECTION FOUR: READING COMPREHENSION

Part 1. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only one word in each space. (10,0 ms)
            Millions of Americans including college students, businessmen, workers and especially retired people are now living on wheels. Their mobile homes are trailers which are ingeniously made with the (56) …………….. conveniences as those in fixed houses. These trailers also have large living rooms, bedrooms, kitchens, heating units and have air (57) …………….. . Besides, they are supplied (58) …………….. running water, electricity and telephone. Many of them are expandable. When they are ready (59) …………….. towing, their sides are pushed in towards the others, thus making them narrow enough to fit the highways. When they are parked, they can be opened wide again to make more floor (60) …………….. . They are moved by tow trucks to mobile home parks (61) …………….. there are also clubhouses, swimming pools, restaurants, markets and even beauty (62) …………….. as in small towns.
            There are about 18,000 mobile-home parks in the United States. The people living in these parks called (63) …………….. “park dwellers”. Park dwellers can move at will from one park to another, but most of them are loyal to their communications. They all enjoy the freedom and neighbourhood of their new life.
            Mobile-home living is economical (64) …………….. the purchase of trailers can be paid by installments. It is regarded as a permanent American (65) …………….. of life.
Part 2. Read the passage then choose the best option for each blank (5,0 ms)
Singapore is an island city of about three million people. It’s a beautiful city with lots of parks and open spaces. It’s also a very (66)…………….. city.
            Most of the people (67)…………….. in high-rise flats in different parts of the island. The business district is very modern with (68)…………….. of high new office buildings. Singapore also has some nice older sections. In Chinatown, there (69)…………….. rows of old shop houses. The government buildings in Singapore are very beautiful and date from the colonial days.
            Singapore is famous (70)…………….. its shops and restaurants. There are many good shopping centers. Most of the goods are duty free. Singapore’s restaurants sell Chinese, Indian, Malay and European food, and the prices are quite reasonable.
66.       A. large                       B. dirty                        C. small                       D. clean
67.       A. live                         B. lives                        C. are living                 D. lived
68.       A. lot                           B. lots                          C. many                       D. much
69.       A. is                             B. will be                     C. were                        D. are
70.       A. in                            B. on                           C. at                            D. for
 
Part 3. Read the passage then choose the best answer to each sentence (5,0 ms)
            Statistics regarding cigarette smoking are anything but encouraging. The Federal Trade commission recently announced that in 1980 Americans purchased 628,2 billion cigarettes, an appallingly greater number than ever before. The average containing was less than 15 milligrams of tar. In 1968, the average tar content was 22 milligrams.
            Despite the fact that every cigarette pack has the printed warning from the Surgeon General, those who still smoke are smoking more heavily. Many people have forsworn smoking in fear of lung cancer. The American Cancer Society reports that death rates from lung cancer have escalated, whereas those for other major cancers have levelled off or declined.
            Last year 111,000 Americans died of lung cancer, while it is estimated that 117,000 will succumb this year. Lung cancer heads the list in killing 35 percent of males who die from cancer. Lung cancer accounts for 17 percent of women’s cancer deaths. An estimated 440,000 deaths from cancer will occur this year, 9,000 more than the previous year. Lung cancer accounts for two thirds of the increase. Although many cancer patients have survived the disease, the prognosis for lung cancer patients is most disheartening. Ninety one percent of all diagnosed cases of lung cancer do not survive.
71. You may infer that low-tar cigarettes……………….…
            A. reduce the dangers of smoking.                
B. appeal to a majority of smoking.
            C. cause lung cancer.                                     
D. have the Surgeon General’s approval.
72. Statistics show average smokers smoke………………
            A. less than they did in the past.                   
B. more than they did in the past.
            C. the same as they did in the past.               
D. none of the above.
73. It is predicted that the number of deaths from lung cancer this year will be………………
            A. reduced from the number last year.          
B. the same as the number last year.
            C. 9,000 more than last year.                         
D. 111,000.
74. The percentage of women’s lung cancer deaths is………………
            A. equal to that of men’s lung cancer deaths.
            B. rising annually.
            C. about half the percentage of men’s lung cancer deaths.
            D. an indication that women are not susceptible to lung cancer.
75. You many infer from the passage that lung cancer………….……
            A. can be treated effectively.
            B. is always related to smoking.
            C. will cause cigarettes to be taken off the market.
            D. currently has no infallible cure.

SECTION FIVE: WRITING

Part 1. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (10,0 ms)

76. People say that he has been all over the world.
            → He is...........................................................................................
77. “How old is your little boy?” said the nurse to Mrs. Bindley.
            → The nurse asked Mrs. Bindley...................................................
78. I’m sure it wasn’t Mrs. Elton you saw because she’s in Bristol.
            → It can’t........................................................................................
79. I didn’t arrive in time to see her.
            → I wasn’t.......................................................................................
80. I haven’t eaten this kind of food before.
            → This is the first time....................................................................
81. He didn’t remember about the gun until he got home.
            → Not until......................................................................................
82. His second attempt on the world record was successful.
→ He broke......................................................................................
83. The girl is very friendly. She lived next door to us.        
→ The girl ………………………………………………………..
84. It is not a habit of mine to sleep in the afternoon.
→ I’m not ………………………………………………………...
85. I can’t cook and John can’t either.
→ Neither ………………………………………………………..
Part 2. In each of the following sentences, four words or phrases have been underlined. Choose the one word or phrase (A, B, C or D) that would not be appropriate and correct it. (5,0 ms)
86. The milk of both goats and cows can be used to do dairy products.
           A                   B                          C              D
87. I was such nervous that I didn’t think I would pass the exam.
                       A                           B              C                D
88. She asked why did Peter look so embarrassed when he saw Carole.
                   A                 B                        C                       D
89. We moved to the front row so as we could hear and see better.
                A                               B             C                          D
90. Stuart stopped writing his letter because he had to leave to the hospital.
                                A                         B                       C        D
Part 3. Essay writing (10,0ms)
Some people say that the Internet provides people with a lot of valuable information. Others think access to so much information creates problems. Which view do you agree with? Use specific reasons and examples to support your opinion. Write about 200 words to express your ideas.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
 
------THE END------
 
 
 
 
 
 
 
 
  SỞ GD & ĐT                         KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 12 THPT
QUẢNG BÌNH                                                         NĂM HỌC 2010 - 2011
                                                                             Môn thi: TIẾNG ANH - Vòng I
                                             (Khóa ngày 26 tháng 10 năm 2010)
 
 
                                               HƯỚNG DẪN CHẤM
                                               
- Tống số điểm toàn bài: 100 điểm.
            - Làm đúng mỗi câu, cho 1,0 điểm.
- Sau khi cộng toàn bộ số điểm, giám khảo quy về hệ điểm 10 (không làm tròn số).
 
 
SECTION ONE: LISTENING

Part 1. (10,0 ms) Điền đúng mỗi câu, cho 1,0 điểm


1. fruits                                   
2. middle
3. space                                  
4. donations
5. land                                    
6. onions
7. experience                          
8. goals
9. Urban                                 
10. laws

 

Part 2. (5,0 ms) Chọn đúng mỗi phương án, cho 1,0 điểm

11. A               12. D               13. D               14. B               15. A
 
SECTION TWO: PHONETICS
 
Part 1. (3,0 ms) Chọn đúng mỗi phương án, cho 1,0 điểm
16. B               17. D               18. C
 
Part 2. (2,0 ms) Chọn đúng mỗi phương án, cho 1,0 điểm
19. B                          20. A
 
SECTION THREE: GRAMMAR AND VOCABULARY
Part 1. (15,0 ms) Chọn đúng mỗi phương án, cho 1,0 điểm

21. D
22. D
23. B
24. D
25. C
26. C
27. D
28. A
29. B
30. B
31. B
32. D
33. A
34. A
35. C

 
Part 2. (5,0 ms) Điền đúng mỗi giới từ, cho 1,0 điểm
36. to                          
37. in                          
38. about
39. with                      
40. for
 
Part 3. (5,0 ms) Biến đổi đúng mỗi động từ, cho 1,0 điểm
41. to step                  
42. to be chosen         
43. would not be
44. have gone             
45. (should) arrive
Part 4. (10,0 ms) Biến đổi đúng mỗi từ, cho 1,0 điểm

46. promising 
47. membership
48. further                  
49. sleepless
50. uncomfortable      
51. attractions
52. seriously               
53. disappearance
54. Solar                     
55. friendliness

 

SECTION FOUR: READING COMPREHENSION

Part 1. (10,0 ms) Điền đúng mỗi từ, cho 1,0 điểm

56. same                     
57. conditioners/ conditioning
58. with                      
59. for
60. space                    
61. where
62. shops/ salons        
63. themselves
64. because/ as           
65. way

 
Part 2. (5,0 ms) Chọn đúng mỗi phương án, cho 1,0 điểm
66. D               67. A               68. B               69. D               70. D
 
Part 3. (5,0 ms) Chọn đúng mỗi phương án, cho 1,0 điểm
71. C               72. B               73. C               74. C               75. D

 

SECTION FIVE: WRITING

Part 1: (10,0 ms) Viết đúng mỗi câu, cho 1,0 điểm

76. He is said to have been all over the world.
            77. The nurse asked Mrs. Bingley how old her little boy was/ what her little boy’s age was.
            78. It can’t have been Mrs. Elton you saw because she’s in Bristol.
            79. I wasn’t early enough to see her.
            80. This is the first time I have eaten this kind of food.
            81. Not until he got home did he remember about the gun.
            82. He broke the world record on/at his second attempt.
83. The girl who lived next door to us is very friendly.
84. I’m not used to/ accustomed to sleeping in the afternoon.
85. Neither John nor I can cook
 
Part 2: (5,0 ms) Tìm đúng và sửa đúng mỗi câu, cho 1,0 điểm
86. D           to do                               → to make
87. A           such nervous          → so nervous
88. B           did Peter look        → Peter looked
89. B           so as                      → so that
90. D           to the                              → for the
 
Part 3: (10,0 ms)
- Ý tưởng (5 điểm): Nêu được ý tưởng một cách rõ ràng, có sức thuyết phục 
- Kỹ thuật viết (5 điểm): Câu văn mạch lạc, tự nhiên, đúng văn phong, đúng ngữ pháp, dùng từ phong phú, chính xác.
 
 
------THE END------
 

20-11

Video hoạt động

TRUY CẬP EMAIL

Email Bộ Giáo dục và Đào tạo

Email Sở GD & ĐT Quảng Bình


Lượt truy cập

Đang truy cậpĐang truy cập : 2


Hôm nayHôm nay : 116

Tháng hiện tạiTháng hiện tại : 2795

Tổng lượt truy cậpTổng lượt truy cập : 298916

 

Cơ quan chủ Quản : Trường thpt Quang Trung Quảng Trạch 
Địa chỉ : thôn Tân Phú, xã Quảng Phú, huyện Quảng Trạch, tỉnh Quảng Bình.
Điện thoại: 0523.596502 – 0523.569520. 
Email: thpt_so3quangtrach@quangbinh.edu.vn .Designed by 
QBICT